Csongrád megyei fiatalok mobil- és közösségimédia-használata

kindle-coverA mobilkommunikációs technológia és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások egyre elterjedtebbek a világ nagy részén, így Magyarországon is. A jelenleg felsőoktatásban részt vevő hallgatói generáció kiemelten fogékony az ilyen eszközök – leginkább természetesen saját célra történő – használatára. Figyelembe véve a kulturális tartalmakra irányuló digitalizációs törekvéseket, valamint a kifejezetten mobileszközökre fejlesztett és optimalizált tananyagokat, egy hazánkban eleddig kiaknázatlan, feltáratlan terület kínálkozik: a mobileszközök oktatási környezetben való felhasználása, mely alapjaiban változtatná meg napjaink oktatási modelljét, az oktató és a hallgató tananyaghoz való viszonyát is.

Míg a világ számos országában próbaprojektek keretében tesztelik a digitális mobileszközök (e-könyv-olvasók, táblagépek, okostelefonok) oktatásban történő felhasználási módjait és lehetőségeit, eleddig sehol nem készült olyan átfogó, előzetes felmérés, amely pontos képet adna arról, hogy a hallgatók miként viszonyulnak a projekteket megelőzően ezekhez az eszközökhöz: hogyan használják, milyen feladatok ellátására gondolják alkalmasnak, illetve mit várnak oktatási környezetben az ilyen eszközöktől. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán működő Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoportja fontosnak tartja, hogy bármilyen próbaprojektet, bármilyen tananyagfejlesztést, valamint általános, a jövőre vonatkozó konklúziót, az erre épülő középtávú oktatás-metodológiai megfontolásokat meg kell előznie egy alapos, több témakörre kiterjedő, átfogó felmérésnek, illetve tájékozódásnak.

A Magyar Telekom Dél-alföldi régiójának támogatásával készült kutatás eredménye most e-könyvként mindenki számára elérhetővé vált.


Letöltés

  • [Nem található a letöltés]
  • [Nem található a letöltés]

Az e-könyv címeCsongrád megyei fiatalok mobil- és közösségimédia-használata
Szerkesztette: Balogh Csaba, Dragon Zoltán, Gollowitzer Diána, Kelemen Zsolt, Mátyus Imre
Megjelenés éve: 2013
Kiadó: Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoport, Szegedi Tudományegyetem

Creative Commons LicencA Csongrád megyei fiatalok mobil- és közösségimédia-használata c. kiadvány a Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.